Η Γούνιτσα

(Αμυγδαλέα)

 

 

-- ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

-- ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗ ΕΠΟΧΗ

Το περιβάλλον της προϊστορικής εποχής

Ο άνθρωπος της προϊστορικής εποχής

-- ΚΛΑΣΙΚΗ και ΡΩΜΑΪΚΗ

-- ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΕΠΟΧΗ

-- ΝΕΩΤΕΡΗ ΕΠΟΧΗ

 

-- ΑΘΛΗΤΙΚΑ

-- ΝΕΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ

-- ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΣΥΛΛΟΓΕΣ

-- ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ

-- ΣΥΖΗΤΗΣΗ

 

 

-- ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ:

 

 

Στείλτε το μήνυμά σας στη διεύθυνση:

gounitsa@otenet.gr

 

Η Γούνιτσα στο Facebook   Η Γούνιτσα στο Blogspot  

 

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗ ΕΠΟΧΗ

Το περιβάλλον πριν από 45.000 χρόνια

 

     Τα ευρήματα της περιοχής μας δείχνουν ότι ο προϊστορικός άνθρωπος ζούσε σε ένα περιβάλλον αρκετά διαφορετικό από το σημερινό συντροφιά με ελέφαντες, ιπποπόταμους και ρινόκερους οι οποίοι ξεδιψούσαν στις όχθες του Πηνειού. Μία ενδιαφέρουσα συλλογή από 150 οστά παλαιοντολογικών ευρημάτων, καθώς και αναπαραστάσεις ζώων βρίσκεται στην κατοχή της Oρθοπαιδικής Kλινικής της Iατρικής Σχολής Λάρισας, και παρουσιάστηκε τον Δεκέμβριο του 2009 στο κτίριο Kατσίγρα της σχολής, στο πλαίσιο της έκθεσης «O προϊστορικός κόσμος του Πηνειού». Τα περισσότερα απολιθώματα ζώων βρέθηκαν στον Πηνειό δυτικά της Λάρισας μέχρι τα στενά της Γούνιτσας Αμυγδαλέα).Σήμερα εκτίθενται μόνιμα στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας.

 

 

 

 

 

 

 

     Μεγάλες αγέλες βοοειδών, τεράστιοι ελέφαντες, λιοντάρια και ύαινες αλώνιζαν τις όχθες του Πηνειού, την ίδια ώρα που αντιλόπες, ρινόκεροι, ιπποπόταμοι και μεγαλόκεροι έδιναν τη μάχη της επιβίωσης στην θεσσαλική πεδιάδα. Πριν από 45.000 χρόνια, στην εποχή του Πλειστόκαινου, η Θεσσαλία καλυπτόταν από αραιά δάση που διακόπτονταν από εκτάσεις με χαμηλή βλάστηση, ενώ στην πεδιάδα της Λάρισας επικρατούσαν μεικτά δάση φυλλοβόλων.

 

     Ακόμη και τότε η θεσσαλική πεδιάδα «ψηνόταν» από υψηλές θερμοκρασίες και πλέον θεωρείται βέβαιο πως ουδέποτε επικράτησαν εκεί παγετικά φαινόμενα. Αυτό συνάγεται από την απουσία στην απολιθωμένη πανίδα ζώων απόλυτα προσαρμοσμένων σε ψυχρά περιβάλλοντα, όπως το μαμούθ και ο τριχωτός ρινόκερος.

Σημείωση:

Οι πληροφορίες αναδημοσιεύτηκαν από τις εφημερίδες Βήμα και Έθνος

 

ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ